Kolegij za europske integracije

Zaključak sastanka s Borjanom: U BiH sve razine rade na ispunjavanju 14 prioriteta

To je prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje nakon što je BiH dobila status kandidata i očekuje se da će biti prepoznat napredak Bosne i Hercegovine na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.
Vijesti / BiH-EU | 13. 07. 2023. u 14:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto predsjedala je 5. sjednicom Kolegija za europske integracije, koja je održana u Sarajevu.

Na sjednici je jednoglasno prihvaćen dokument „Pozicija Bosne i Hercegovine za 5. sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Bosne i Hercegovine, koji je najavljen za 19. srpnja 2023. godine u Bruxellesu.

To je prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje nakon što je BiH dobila status kandidata i očekuje se da će biti prepoznat napredak Bosne i Hercegovine na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Na sjednici je istaknuto kako je članstvo u Europskoj uniji strateško opredjeljenje BiH o kojem postoji puni konsenzus svih razina vlasti koje zajednički, sukladno ustavnim nadležnostima i dosljednom primjenom mehanizma koordinacije, rade na ispunjavanju 14 prioriteta.

Kolegij za europske integracije je prioritetnim ocijenio izradu programa integriranja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, jednog od ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU-u. Prethodno je usvojeno izvješće o realiziranim aktivnostima u okviru izrade programa integriranja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju te doneseni zaključci s ciljem izvršavanja svih obveza u izradi tog važnog programa.

S ciljem ubrzanijeg pristupa Europskoj uniji, Kolegij za europske integracije naložio je radnim skupinama za europske integracije da do kraja listopada 2023. godine dostave Komisiji za europske integracije akcijski plan usklađivanja propisa u BiH s propisima Europske unije i akcijski plan za realizaciju preporuka Europske komisije, a koji se odnosi na mjere koje ne predstavljaju usklađivanje propisa.

Herceg na Kolegiju

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko- neretvanske županije danas je bio nazočan na petoj sjednici Kolegija za europske integracije koja je odražena u Sarajevu, a na poziv Borjane Krišto, predsjedateljice Vijeća ministara Bosne  i Hercegovine.

Na sjednici se između ostalog raspravljalo o poziciji Bosne i Hercegovine za 5. sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Bosne i Hercegovine i Europske unije, Izvješću o realiziranim aktivnostima u okviru izrade Programa integriranja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, o Spornim pitanjima nastalim u izradi Programa integriranja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, te Informaciji o radu na Akcionom planu za realizaciju 14 prioriteta i aktivnostima na uspostavi ministarskih konferencija.

Ovom prigodom predsjednik Herceg je još jednom istaknuo kako Vlada HNŽ u cijelosti dijeli europske vrijednosti integriranja.

 ''U više sam navrata istaknuo, ali želim to iznova ponoviti - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije u cijelosti dijeli europske vrijednosti integriranja i čvrsto je opredijeljena da se, kroz partnerstvo i suradnju, još snažnije uključi u taj proces i tako doprinese što skorijem prijamu BiH u članstvo EU,“ kazao je predsjednik Herceg dodavši kako je svjestan da BiH, kao država u procesu pristupanja, mora ispuniti sve kriterije i da to ovisi isključivo o nama i našoj spremnosti da u cijelosti preuzmemo i implementiramo europske vrijednosti.

Inače, Kolegij za europske integracije predstavlja vrhovno političko tijelo čija je funkcija da osigura usuglašenost stavova o ključnim strateškim i političkim pitanjima u oblasti EU integracija.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close